31 augusti 2009

Frustrerad

Det blev kämpigt idag på träningen.. Känns frustrerande när man vill så mycket mer med Elvis, men inte fixar det eller det känns som att man missar något på nått sätt.
Var kanske inte min bästa dag heller, men ska jobba på för att jag vill detta.
Skriver mer imorgon.

30 augusti 2009


Idag hände inte bara ett mirakel (eller två) utan jag fick ett nytt husdjur! Dionaea muscipula. Alltså en Venus Flugfälla :)

29 augusti 2009

Ledsen..

Jag är bara så ledsen och besviken och jag tycker det är synd att jag ska behöva känna så här på hennes dag...
(p.s. Skickar alla tankar till henne och hoppas allt går bra)

28 augusti 2009

Skit vad det öser ner!

Precis innan eftermidags rundan med Elvis, öppnade sig himlen. Oj oj vad det regna. Men jag tog det som ett tillfälle att gå ut med hund och få han till att sitta i regnet (som han hatar), bara för att visa honom vem som bestämmer. Usch jätte taskigt, men vad ska han göra om det är like dant väder på måndag när det är tränings dag??

Tyckte synd om honom i regnet och det var lite svårt att styra honom med halsbandet när han vägra. Är ju inte alls van vid det.. utan har ju haft sele på hela tiden. Det gick ok. Jag fick ta fatt i honom med händerna.

Minna följde gladeligen med ut i regnet. Önskar mitt regnställ var lika tätt som hennes.. Då hade det varit riktigt roligt att vara ute i regnet.. Men det är inte så skönt när man känner ens kläder börja bli våta.

Ser jätte mycket fram i mot måndag. Undrar vad vi ska hitta på då ;)

Ska jobba också på måndag. Ringde till bemanningen och jo då jag fick hela 8 timmars jobb. Fantastiskt!

26 augusti 2009

Fy fabian för hajar och vågar!

Efter att jag lämnat Minna på dagis, så drog jag och Elvis ut i skogen. Det blev träning och prommenad. Alla dagar är inte lika lätta. Men det är som tränaren sa att det finns bra och dåliga dagar och det beror på hur ägaren är just den dagen. Och jag får säga det att jag har väll inte den bästa dagen.. Upptäckte att jag hade missat ett telefonsamtal från Bemanningen och det betyder att man har missat ett jobb-tillfälle som innebär pengar..
Annars var det helt underbart att komma ut igen. Hoppas det är väder till att komma ut imorgon också.. om inte jag blir inringd.
Idag bestämde jag mig... Idag skulle jag ta tag i ännu en av mina stora fasor... VÅGEN. Idag bestämde jag mig för att ställa mig på den. Tänk dig.. Jag... vågen och cowboys'ar musik.. Ska jag, ska jag inte.. ska jag, ska jag inte.. Jag sa till mig själv: "Allt under hundra är ok" och det var det. Det var bara under graviditeten jag vägde mer, men då är det "lagligt". Det är det inte idag.. inte så mycket.. Men det är ju också därför jag mår skit. Hälsan är inte bra. Så nu är det dax att ta fatt i fettet - bokstavligt talat!
10 kilo's viktökning sa jag var ok, när jag sluta röka och jag har nästan nått det.. och det är över ett år sedan jag sluta.. man kan inte fortsätta skylla på rökningen.
Igår efter att Nicke kom hem från jobb åkte vi till Kungsbacka och hämta ett begangnat köksbord med stolar, samt ett fint furu-vitrinskåp. Allt kosta bara en femhundring och det är jätte fint! Fast det är ju längre till Kungsbacka än man tror och trafiken till och i Göteborg gör ju inte resan fortare. Så det blev ganska sent innan vi kom hem och Minna är givetvis ganska så trött idag.
Sen var det det här med hajar. Ja fy fabian för dessa! Efter att jag såg Hajen (Jaws) när jag var liten, så har jag fått men för livet. Jag kan inte bada i havet och skulle jag råka göra det, tänker jag hela tiden HAAAAAAAJ!!!!!!!!!!!!!!
Jag och maken spelar ett spel som heter Everquest 2 och i en av zonerna måste man simma i ett hav som är fullt med hej... Min hjärta hamrar i bröstet när jag måste dit och jag hoppar en halv meter varje gång jag blir angripen av en haj i spelet. Fyyy fabian för hajar!!
Skrev till cdon.se också. Det har gått en mpnad sedan jag beställde min New kids skiva och den har fortfarande inte kommit så jag undrar ju vart den är, eftersom jag har betalt för den och den var inte billig.. Hoppas den kommer snart!
P.S. Jag kunde inte få Elvis att sitta i en vattenpöl. När jag kan det är jag ganska säker på att jag har full kontroll på honom.

24 augusti 2009

Vecka Två: Idag är jag en Vinnare!

Mycket frustration har det varit den gågna veckan. Otroligt många NEJ har det också varit, då det inte bara har varit SITT vi velat lära Elvis. Utan vardagslydnaden är lilka viktig så det har varit ett NEJ så fort han har gjort sånt som inte har varit acceptabelt. Allt för att markera vem som bestämmer.

Idag börja vi kursen med att se en liten uppvisning av tränaren och hans hund. Så ska det se ut i framtiden och det är det jag vill ha med min hund Elvis. Det hade varit fantastiskt! Men det är upp till mig.

Sen gick vi in i klubbstugan och fick lite undervisning om ledarskap. Vi fick även berätta om hur det gått under den gågna veckan och kommentera uppvisningen vi just sett. Vår tränare berätta om passiv- och aktiv underkastelse. Jag har svårt att beskriva exakt skillnaden, men kan beräatta genom två exempel.

Passiv underkastelse är när t ex en hund träffar en annan hund, som är dominant. Den icke-dominanta hunden lägger sig självmant på rygg och blottar sig för att visa sin underkastelse.

Aktiv underkastelse är när hunden visar underkastelse för sin ledare genom att lägga öronen backåt/neråt och hukar sig lite, medans den är helt allert på vad som sker och vilka kommando den får. Den ser rädd ut, men är det inte.

Vi fick också undervisning om Ledarskaps markering, vilket är att man helt enkelt går in och visar sin hund, vem som är ledaren genom att t ex dra till den i örat och ryta till lite. Det ska komma som ne liten påminnelse: "Grr, kom ihåg vem som är boss här". Vi fick till uppgift att göra en markering undertiden vi stod i tränings ringen ute på fältet, för att påminna våra hundar vem som är ledaren och för att få uppmärksamhet - full uppmärksamhet.

Väl ute på fältet märktes en STOR skillnad på alla hundar. Det blev inte sagt så många NEJ innan vi var samlade (från bilarna och ut till fältet, till ringen) och alla hundar var mycket, mycket lugnare. WOW! Sådan skillnad!

Vi fick börja med att gå in var och en i ringen och visa SITT-kommandot med våra hundar. Det gick bra. Det gick riktigt bra och han sa till mig att jag var en vinnare när jag gick in i ringen och därför blev det så bra, samt att jag hade bytt ur selet till ett hel-stryp. Tänk att en hundkurs kan göra så mycket för själen!

Efter några runder skulle vi göra SITT, sen ta ett steg ifrån huns och tillbaka. Det gisk också bra! Jag drog till och med lite i kopplet och han satt kvar. Till sist skulle vi göra SITT och så kasta tränaren grisöron och leksaker för att "störa" hunden. Det gick ganska bra först och nästan kanon andra gången. Jag var stolt över Elvis idag :)

Till sist lämnar vi hundarna i bilarna och samlas för att få ris och ros av tränaren. Och så delar han ut priser till de som jobbat bäst. Vi var tre och jag en av dem. "Hon var en vinnare när hon gick in i ringen! Fortsätt jobba."

Visst är man löjlig, men man blir glad och det ger en kämparglöd.
Jag var äckligt nevös idag. Jag visste att jag skulle gå in i ringen med 40 ögon riktade på mig. Men så fort jag satte en fot i ringen försvann det värsta och sen blev det bara Skoj, Skoj, skoj och åter skoj! Längtar till nästa måndag!!

18 augusti 2009

Vecka Ett : SITT~NEJ~MOTOR~LEDARSKAP

Ja då blev det dax med Hundträningens första dag i Lydnad.
Första intrycket var possitivt, men mycket skrämmande. Jag var inte förberedd på den hårda träningen utan var inställd på godis träning som nästan alla mer eller mindre kör med. Men tji fick jag - "aldrig mer något godis!". Dock har jag varit inne på den linjen för ett tag sedan, då jag ifrågasatte godisträningen. Han gör ju bara det jag vill när jag har en godis i handen, sen skiter han ju på mig. Det var därför jag börja ta till mig Ceacar Milan's träning sätt och hundcoachen's. Jag tycker deras träning påminner en del om den träningen som jag går med Elvis nu.

Man kan ha många diskussioner om det är rätt eller fel, men det finns nog många som tycker det är fel. Jag visste inte själv om jag hade lust till att ta fatt i Elvis på det sättet för att visa vem som bestämmer och jag vet fortfarande om jag inte om jag kan eller vill. Menjag är en mes, så det är jag som måste tuffa till mig och visa vem som är boss. Annars tror jag aldrig att vi kommer få den pli på Elvis som vi vill ha. Sen är godis träning jätte bra för de hundar och ägare som det fungera för :).

I alla fall så börjavi med en timmes teori, var han berätta om grunden för utbildningen och hur de olika rasernas envishet/motorer är. Detta var så att vi kunde förstå hur mycket olika hundar kräver. Sen kunde hunden alltid fall utan om rasstandarden. på uppåt och neråt. Skalan var från 1 till 10, var 1 var en mycket mycket lågnsam hund och 10 otroligt snabb. Och då menas det inte hur fort hunden springer utan mer hur mycket den uppfattar runtomkring och hur enveten den är och hur kanske till och med dominant den kan vara. Elvis var en klar 7. Eller rättare sagt den Dansk Svenska gårdshunden.

Efteråt tog vi ut hundarna ur bilarna (ja vi tyckte om att de skulle vara inlåsta där). Vi gick i tur ordning stigen fram till fortbollsbanan och så ställde vi oss i en stor ring. Här skulle vi sedan en efter en gå in i ringen med våra hundar och gör kommandot SITT. Och då är det Lydnads-sitt och inte vardagslydnads-sitt. Det är skillnad på detta. Vi får bara säga sitt en gång och då samtidigt som vi tar fatt i halsbandet och baken på hunden och visar den SITT. Så fort han reste på sig så skulle vi säga bestämt NEJ och samtidigt visa honom SITT igen, men utan att säga sitt. Och viktigt att komma ihåg att rosa och berömma hunden så fort baken landar på marken, varje gång. Det var inte lätt.. Elvis är inte van vid hårda tag och KRAV, och särskilt inte från mig. Vid första försök börja han nafsa mig i armen.. Men jag fick reda på att jag jobba hårt, men var för snäll och otydlig. En annan kände sig jätte sträng, men tydligen är jag inte det. Så det ska jag jobba med.

Sen så får vi inte använda sele mer. Det är också en stor förändring. Eller det blir det då Elvis alltid har gått med sele, mer eller mindre. Halvstryp till vardagen och helstryp till träningen. Men vi ska bli visade först hur man använder sig av helstrypet, så vi inte skadar Elvis.

Jag träna med Elvis idag och han börja nafsa igen vid sista försöket. Men jag gav mig inte och han satte sig till sist. Föresten så tar det 6 veckoer att lära sin hund SITT och då är det inte bara sitt utan , man ska kunna dra och slita i honom utan att har rubbar p sig, samt andra hundar och katter ska kunna vara i närheten och han ska inte bry sig. Det kommer bli tufft.

Har jag missat något?

Det dyker upp frågor till tränaren efter träningen, som "Hur ofta och hur länge ska man träna sitt kommandot mellan de olika träningearna?".

Ah just det.. och så får den som har jobbat bäst med sin hund varje träning, ett litet pris. Antagligen bara strunt grejer, men bara för att visa att du har jobbat bra idag. Igår fick en ägare priset, som har en Grand Dan-något-valp, som tydligen var lite mesig av sig, men hon fick jobbat fram självtillit hos under underkvällen.

När kursen är slut om 8 veckor så får vi ett betyg på skala 1 till 10, var 5 är godkänt. Jag tror jag får en 5'a..

Nu är det daxs att käka lite frukost och sen brodera med lite ER på TV'n, innan jag ska hämta min lilla prinsessa.

13 augusti 2009

Min födelsedag!





Idag är det alltså min födelsedag. Klockan är 9:17 på morgonen och det är ganska dimmigt, men det är fortfarande min fördelsedag :)

Det är ganska trevligt faktist att så många hör av sig till just mig bara för att önska en en trevlig födelsedag. :)

Annars bryr jag mig inte så mycket om födelsedagen mer. Jag tycker inte om att bli ett år äldre, fysiskt.. "Glömmer bort" min ålder ofta och säger bara att jag är över 30, men om jag är 32 eller 33 det har jag glömt. Eller så är det bara ett tidigt tecken på ålderdomen (!!).

Jag ska inte hitta på något särskilt idag. Det är mitt i veckan och alla jobbar. Jag är hemma med Minna. Vi ska plantera blommerna som vi köpte igår på Plantagen och detta ser jag otroligt mycket fram till. Det var så roligt att runt i växthusen, men svårt att veta vad som går till/med var. Men de sa till oss i affären att det är bara till experimentera och pröva sig fram.

Vi köpte en Orchidée också, av slaget Phalaenopsis. Ganska vanlig och "enkel" att sköta. Vi ska nog se att jag få dö på den också!

I min ute kruka ska det bli en höst blandning av tre olika växter: Silvergirland (Leucophyta/Calocephalus), Dekorationskål (Brassica olerasea) och Victoria Aster (Novi-belgii).

Oj men vi köpte ju en ampel också som består av en häftig Silvernjurvinda (Dichondra Silver falls).

På måndag börjar äntligen hundkursen! Ska bli spännande. Men lite orolig för hur vi ska gör amed Minna, för hon kan inte följa med varje gång. Det blir försent..

Annars går tandborstningen p åElvis ganska bra. Hoppas det lilla jag kommer till att göra är tillräckligt för att göra en skillnad, till det bättre.