29 mars 2014

Intervallträning igår och distans idag (= Nytt personbästa!)

Ferdag 2014-03-28
Typ av pass: Intervaller
Längd och tid: 30 min, uppvärmning och 5 x 200 meter intervall.
Intensitet: Intensivt.
Känsla under: Tungt. Jobbigt när luften tar slut.
Känsla efter: Skönt att ha det gjort!
Skavank: Var nog ganska trött i kroppen efter red cord-träningen i onsdags.
Förhållande under passet: Soligt men mycket vind. Mycket träningsvärk efter styrkepasset i onsdags.

Lördag 2014-03-29
Typ av pass: Distans (NÄL till Sylte)
Längd och tid: 9,17 km. 1:07 timme.
Intensitet: Prattempo, fick gå 4-5 ggr korta 10 m-sträckor.
Känsla under: Skönt men lite tunga ben. Var inställd på att göra nytt personbästa i distans.
Känsla efter: Jag var trött när jag kom fram! Men får en energikick av löpturen och det nya pb:t.
Skavank: Kan kännas lite i knä (höger), skenben och höger fotled. Men landade kanske extra tungt på fötterna idag, när benen var tunga?
Förhållande under passet: Mycket sol, faktiskt varmt i solen. Var tvungen att ta av jackan, vantar och mössa. Är rädd för att sommaren kommer bli extra jobbig eftersom jag är så värmekänslig när jag springer.

27 mars 2014

Styrketräning - Red cords (igår efter risk 2:an)

Typ av pass: Styrketräning, Red cords tillsammans med PT.
Längd och tid: 30 min, 50 repetitioner à 6 övningar (armhävningar, liggandes rodd, hälar mot rumpa, upphopp på trälåda, utfall och cykling i planka), allt som allt 300 repetitioner.
Intensitet: Ganska intensivt.
Känsla under: Smärtsamt, jobbigt, tungt, lite gnälligt.
Känsla efter: Glatt överraskad att jag fixade göra så många repetitioner!
Skavank: Svag. Gnällig, dvs att jag tyckte det var jobbigt, men det ska det ju vara som PT:n sa!
Förhållande under passet: Lagom med folk i gymmet. Mycket nöjd med övningarna som egentligen är mer riktade mot att göra hemma i TRX:en när jag inte kan ta mig till gymmet - kanon!

Och idag kom min nya Garminklocka!!! Forerunner 620!!! + en rosa/lila Shock Absorber som jag hittat på extrapris!!


25 mars 2014

Distanslöpning

Typ av pass: Distanslöpning/joggning. Första delen av Kraftprovet.
Längd och tid: 6,31 km på 44:33 min. Sprang samma runda i fredags och då var rundan en halv km längre.. ???
Intensitet: Jag tog det lugnt och höll pratfart. Ökade farten sista km.
Känsla under: Det kändes skönt. Jag förberedde mig mentalt på den långa backen och eftersom jag hade joggat rundan innan visste jag vad jag hade framför mig. Jag kunde styra mitt tempo efter hur andningen kändes och den känslan kunde jag koppla ihop med mina intervallpass och därför lättare att känna när jag närmade mig gränsen där det blir för jobbigt. Kul att jag kan dra nytta av intervallpassen på det sättet!
Känsla efter: Kände mig stark! Fattar knappt att jag gör detta.
Skavank: Har ont i mitt högra knä. Sitter statiskt på jobbet med knäet i samma vinkel och det känns som att det onda ökar när jag sedan springer..
Förhållande under passet: Lite kyligt, hård vind, motvind "hem" till Älvhögsborg. Uppehåll, lite sol och ganska blå himmel.

23 mars 2014

Intervallträning


Ja, då vart det dags för intervallträningen. Jag startade upp med en km uppvärmning samt styrkeövningar för ben, vader, core, bröst och armar innan jag gav mig på intervallerna.



Typ av pass: Intervaller 200 m x 5. Uppvärmning samt nedvarvning.
Längd och tid: 3,72 km och 30:48 min (sammanlagt).
Intensitet: Lagom uppvärmning. Intensiteten i intervallerna var strax under max. Kanske är det en träningssak att våga ge mer, att lära kropp och knopp att det är okej med intervaller och att hjärtat slår och luften tar slut.
Känsla under: Uppvärmningen var skön, känns som att jag har kommit en liten bit på väg där. Intervallerna var jobbiga. 200 m kändes långt och tiden låg mellan 50-55 s. Förra gången låg jag på c:a 1  min så det är säkert så att jag ev inte har mätt ut 200 m exakt, men det är en början.
Känsla efter: Det kändes riktigt skönt efteråt. Först och främst att jag genomfört det jag satt mig för och för att jag vet att det kommer hjälpa mig i längden. Sen kunde jag känna att varenda muskel i kroppen hade fått jobba och det är en fantastisk känsla!
Skavank: Lite ont i min högra fotled, men detta är inget nytt. Största skavanken är den mentala biten. Att övervinna sig själv, sina tankar, tröttheten och rädslan för känslan när luften tar slut och kroppen ger upp, vilken jag måste övervinna. Önskar jag hade någon form av mental träning jag kunde läsa/lyssna till för att jobba med tankarna.
Förhållande under passet: Soligt, lite kyligt, skönt ute med andra ord.Men ut över det så hade jag fått på mig ett par lite förstora löpartights som hela tiden ville kana ner, inte bra alls!


22 mars 2014

Första halvdelen av Kraftprovet!


Då var det dags att få känna på den första delen av Kraftprovet. Tillsammans med PT:n joggade jag knappt 7 km och det var mycket uppför!
Vi kom fram till att det inte bara är distansen som "sitter I huvudet" på mig utan även att våga få hög puls och veta att an kommer återhämta sig fastän man fortsätter med att jogga. Mycket intressant och helt rätt också. Därför ska det bli intressant att fortsätta utmana sig mig själv med detta.




Idag tog jag en långpromenad med Eli Gamling och imorgon är det dags för mitt livs andra intervallpass vilket är de pass som jag ska ha som prio 1.




2 mars 2014

Vasaloppsdagen - 5 km

Med den rubriken kan man nästan tro att jag åkte just det loppet, men det gjorde jag inte. Jag kan inte ens stå på ett par skidor, men hade gärna lärt mig!

Jag blev däremot så inspirerad av dessa fantastiska motionärer som gav sig ut i det 90 km långa spåret så jag valde att själv ge mig ut på ännu en löprunda för att testa knäna. Jag dubblade löp/joggintervallerna och minskade gångvilan med 30 s och det känns bra än så länge!

På tisdag tänker jag dubbla igen och köra 6 min jogg men även öka vilan till 1 ½-2 min gång. är SÅ RÄDD för att knäna inte ska palla. Vad f** gör jag om jag inte kommer kunna springa mer?!

171 = hjärtfrekvensen i djävulsbacken!


1 mars 2014

PT-dejt nr 1

Igår satte jag och PT:n igång. Hon satte ihop ett grymt pass i kinesisstationen som tog totalt kål på mig. Jag kan knappt röra mig idag!

Detta är passet - 3 x 10 per block á två övningar + plankan:
Bröstpress
Ståendes rodd uppifrån
Biceps- och axelpress
Knäböj
Sving/ryggvridning med explosivitet
"Hänga tvätt"
Plankan med benlyft x 10.

30 effektiva minuter!

Idag gav jag mig ut för att känna på knäna eller väcka liv i dem efter nästa 14 dagars vila. Det kändes bra och gör fortfarande! Tänker utöka löpintervallerna imorgon och sen ytterligare på tisdag. På torsdag ska jag ut och springa med PT:n :-)